Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Prens Selman’ın ABD Gezisi ve Yemen’deki Büyük Vurgun



Selman: İran Nükleer Silah Üretirse Biz de Yaparız

Suudi Arabistan’ın muktedir prensi Selman bin Muhammed bir programda yaptığı açıklamada Ä°ran’ın dini liderini Hitler’e benzeterek Ä°ran’ın Nüklüer silah üretmeyi baÅŸarması durumunda kendilerinin de üreteceÄŸini iddia etti.

Tacın bir numaralı varisi prensin açıklamaları Suudi Arabistan ve Ä°ran arasındaki retorik tansiyonu iyiden iyiye yükseltti. Selman’ın  the CBS’deki 60 Minutes programında yaptığı açıklamalar mezhepsel temelli güç mücadelesini farklı boyutlara taşıdı.

Ä°ran Dış Ä°liÅŸkiler Bakanı cevaben yaptığı açıklamada prensin bu sözleri için “siyaset hakkında hiçbir fikri olmayan bir acımasız” ifadelerini kullandı.

Sünni bir monarÅŸi olan Suudi yönetimi Ä°ran’ın Arap ülkelerindeki militanlarının yapmış olduÄŸu faaliyetlerin bu bölgeleri istikrarsızlaÅŸtırdığını iddia ederken Ä°ran, Suudi Arabistan’ın radikal grupları Åžiilik inancına karşı finanse ettiÄŸini iddia ediyor. Bu iki ülke arasındaki rekabet bugüne kadar Yemen, Suriye ve Irak’ta binlerce kiÅŸinin ölmesine, yaralanmasına ve milyonlarcasının evlerinden göç etmesine sebep oldu.

Selman Pazartesi ABD’ye geliyor

Selman bin Muhammed ülkesindeki hanedanın birçok üyesini politik açıdan elini güçlendirmek için tutukladı ve bu pazartesi Beyaz Saray ile görüşmek üzere ABD’ye geliyor. Selman Trump yönetimi ile Beyaz Saray’da görüşmenin yanında iÅŸ dünyasından teknoloji arenasına kadar birçok önemli kiÅŸi ile bir araya gelmeyi planlıyor.

Prensin öncelikli hedefi Amerikalıları ülkesindeki reformları desteklemeye ikna etmek. Bunun yanında prens ülkesinin ekonomisini petrole olan bağımlılıktan kurtarmak için bir dizi temasta bulunacak. Bu yüzden ülke ekonomisini çeÅŸitlendirmek için iÅŸ dünyasının desteÄŸini yanına çekmeye çalışacak olan Selman’ın bir diÄŸer hedefi Suudi Arabistan ordusunun gücünü artırıp kendisine yetecek bir pozisyona taşımak.

Selman bugüne kadar yaptığı yorumlarda Trump yönetimi ile daha sıkı bir iÅŸbirliÄŸi fikrini sıkça dile getirirken ABD ile beraber Ä°ran’ı OrtadoÄŸu denklemindeki gücünü kırmak için birlikte hareket etmeye ve bu hedefe birlikte odaklanmaya ikna etmek istiyor.

Selman: Ä°ran’ın Ordusu Yetersiz

Henüz 32 yaşında olan Prens Selman bir röportajında yaptığı açıklamada Ä°ran’ın ordusunun yetersiz olduÄŸunu iddia ederken ekonomik olarak ise Suudi Arabistan ile boy ölçüşebilecek güçte olmadığını söyledi. Sözlerini daha ileriye götüren Selman Ä°ran’ın Suudi Arabistan’ın dengi dahi olmadığını ileri sürdü.

Prense Ä°ran’ın dini lideri hakkında sorulduÄŸunda ise Hamaney’i Hitlere benzetti:

“Onun (Hamaney) tıpkı Hitler gibi kendi planları var. OrtadoÄŸu’da bu planlarını gerçekleÅŸtirmek ve uygulamak için uygun zamanı kolluyor. Avrupa ve dünya Hitler’in yükseliÅŸini anlayamadı bunun aynısının OrtadoÄŸu’da olmasını görmek istemiyorum.”

Muhabirin kendisine nükleer silah üretmek isteyip istemediğini sorduğunda ise Selman:

“Suudi Arabistan nükleer silah üretmek istemiyor; ama Ä°ran nükleer silah üretirse hiç şüphe yok ki biz de bu yolu takip edeceÄŸiz.”

Prensin bu sözlerine İran Dış işleri Bakanı Behram verdiği cevap ise ;

“Onu muhatap alıp bir cevap vermeye gerek yok aslında. Politikadan anlamayan kırmızı çizgileri olmayan deli bir zalimin teki.”

Suud yönetimi Obama’ya karşı Ä°ran ile nükleer silahların sınırlandırılmasına yönelik anlaÅŸmadan dolayı büyük bir öfke duyuyordu. Ä°srailli liderler ve Cumhuriyetçiler’in sözlerine benzer ÅŸekilde bu anlaÅŸmanın yalnızca oyalamadan ibaret olduÄŸunu ve bölgede Åžii milislerin aktiviteleri için Ä°ran’a alan açacağını iddia ediyordu.

İran ise nükleer çalışmaların barışçıl amaçlar taşıdığı ve kesinlikle silah üretimini amaçlamadığı konusunda ısrarcı.

Suudi Arabistan’ın nükleer silah araÅŸtırmalarına dair bir birikimi bulunmuyor; ama Prensin yaptığı bu açıklama Suud yönetiminin bu politikaya yeÅŸil ışık yaktığını gösteriyor.

Suud yönetimi yaptığı son açıklamada ise Nüklüer silahların barışçıl amaçlarla kullanılması ve yasalara uyulması çağrısında bulundu.

Ben Hubbard – New York Times

https://www.nytimes.com/2018/03/15/world/middleeast/mohammed-bin-salman-iran-hitler.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fmiddleeast

Yozlaşmış Saltanat

Öte taraftan Middle East Monitor’dan Asa Winstanley’in kaleme aldığı iddia Selman’ın ABD ziyaretinde elini zayıflatacaÄŸa benziyor;

“Prens Selman’ın geçtiÄŸimiz hafta Ä°ngiltere’ye yaptığı ziyaretiyle Yemen konusunda yapılan pazarlık BAE’nin silah alımındaki skandalı tekrar gündeme getirdi.

Bu büyük pazarlığa damgasını vuran Bandar bin Sultan’ın ( Suudi Arabistan’ın eski ABD Büyük Elçisi Bush’a olan yakınlığından dolayı kendisine Bandar bin Bush da deniliyor) BAE envanterine dâhil edilmesi için Ä°ngiltere’den aldığı 43 Milyar Sterlinlik silah satışından elde ettiÄŸi 1 milyar Sterlinlik devasa rüşvetti. Dönemin BaÅŸbakanı Tony Blair’in ülke menfaatlerini gözeterek üstünü örttüğü bu yolsuzluk öylesine kokuÅŸmuÅŸtu ki kokusu Amerikan Adalet Bakanlığına kadar gitti.

GeçtiÄŸimiz hafta the Guardian’da Clayton Swisher’in ortaya çıkarttığı bilgi notu ses getirdi. Buna göre Suudi Arabistan lobisinin açılacak davaları engellemek için harekete geçtiÄŸi ve soruÅŸturmaları sulandırmayı amaçladığı söyleniyor. Swisher’in ortaya çıkarttığı notlara göre bilinenin aksine Bandar’ın hesabına 2 Milyar sterlinlik bir rüşvet geçildiÄŸi ve bunun için Riggs Bankası’nın kullanıldığı gösteriliyor.

Suudi lobisinin böylesi bir davanın ABD’nin çıkarlarına zarar vereceÄŸi konusunda hukukçulara baskı kurduÄŸu ve davayı engellemeye çalıştığı iddia ediliyor.”

Yazının Tamamı için: Asa Winstanley – Middle East Monitor

https://www.middleeastmonitor.com/20180313-the-kingdom-of-corruption/

 

ÇEVİREN: MEHMED MAZLUM ÇELİK

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.